Ny analyse af det danske impact-investeringsmarked 2024
Det danske marked for impact-investeringer er for første gang kortlagt i en analyse af Invest for Impact Denmark i samarbejde med Rambøll Management Consulting.
Analysen kortlægger det danske økosystem for impact-investeringer, herunder sektorens størrelse og karakteristika, identificerer de centrale barrierer for markedsvækst og præsenterer anbefalinger, der kan fungere som katalysatorer for fremtidig udvikling.
Analysens resultater er præsenteret i rapporten: “Det Danske Impact-Investeringsmarked 2024: Indsigter, Barrierer og Vejen til Vækst”.
Analysens baggrund
I Danmark fylder begreberne impact, ESG og bæredygtighed meget – men vi ved faktisk ikke, hvor meget det fylder i tal, når vi taler om kapital og investeringer.
Hvad vi imidlertid ved er, at bæredygtige investeringer og investeringer for at skabe impact er nogle af de vigtigste værktøjer til at løse de udfordringer, vi står over for – både som nation og for verden som helhed.
Rundt om i andre lande i Europa laver de opgørelser over de nationale markeder for bæredygtige og impact-investeringer, og nu vil vi gerne bidrage til, at vi får et tilsvarende indblik og overblik for Danmark. Så vi kan sammenligne internationalt. Og så vi kan afdække muligheder og barrierer for at få endnu mere kapital til at søge ind i bæredygtige og impact-investeringer.
På den baggrund har vi i Invest for Impact Denmark – i samarbejde med Rambøll Management Consulting – lavet en analyse af det danske marked for impact-investeringer.
Analysens resultater
Danmark er i bevægelse mod flere impact-investeringer, men vores nyeste analyse viser betydeligt behov for yderligere vækst.
Analysen afslører, at kun 3,2% af Danmarks samlede investeringskapital er dedikeret til impact-investeringer – altså investeringer, der ikke alene sikrer økonomisk afkast, men også bidrager positivt til samfundet og miljøet. Rapporten, “Det Danske Impact-Investeringsmarked 2024”, påpeger, at Danmark, der er kendt for sin grønne profil, bør intensivere sin indsats for at mobilisere kapital til at løse presserende miljø- og velfærdsudfordringer. Med et marked, der forventes at vokse stige 1 % point ifrem mod 2029, kræver udviklingen handling nu.
Rapporten viser at 74% af impact-investeringer foretages i udlandet, at 80% er grønne impact-investeringer, mens social impact, eksempelvis inden for sundhed og trivsel, udgør 20% af impact-investeringerne. En fordeling der ikke ser ud at at ændre sig væsentligt frem mod 2029.
Rapportens resultater understøtter Invest for Impact Denmarks målsætning om, at mindst 10% af den danske kapital skal investeres for at skabe både økonomisk og samfundsmæssigt afkast inden 2030. Som direktør Birgitte Frost Mathiesen udtrykker det: “Vi skal sikre, at både investorer, virksomheder og politikere forstår, hvordan kapital kan gøre en reel forskel.”
Hos Invest for Impact Denmark glæder vi os til at bringe analysens indsigter i spil, igangsætte vores aktiviteter og dermed kickstarte en målrettet indsats, hvor vi i partnerskab med markedets aktører kan løfte impact-investeringer til et nyt niveau og sikre, at Danmark lever op til sit potentiale som en frontløber inden for grøn og socialt ansvarlig kapitalallokering – til gavn for det enkelte menneske og verden omkring os.
Læs mere om rapportens anbefalinger og potentialet for vækst i impact-investeringer i Danmark her: https://bit.ly/3Uwxyrt